Lasse Råberg

Lars Råberg var en av Elfsborgs största spelare under ett drygt decennium, från början av 1950- och några år in på 1960-talet.

rc3a5berg.jpg

Lasse gjorde som egen produkt allsvensk debut redan som 17-åring säsongen 1950/51. Därefter var Råberg en av de tongivande i spelarna i Elfsborg i mer än ett decennium. Han var med under de tunga åren på 50-talet med om föreningens degradering och spel i näst högsta serien. När Elfsborg 1960 vann det allsvenska kvalet var det Lasse Råberg som med sitt 3-1 mål mot IFK Luleå säkrade det allsvenska avancemanget.

Lasse Råberg började sin karriär som högerytter men kom med åren att flyttas över som vänsterytter. Även om Lasses position var som ytter i anfallet kom han även att göra några matcher som högerback.

Guldåret 1961 spelade Lasse 20 av 22 matcher i allsvenskan. I den legendariska 5-5 matchen mot IFK Göteborg på Nya Ullevi gjorde Lasse tre av Elfsborgs mål. De övriga gjordes av Henry Larsson.  Lasse Råberg gjorde även Elfsborgs mål i 1-1 matchen mot Örgryte den 8 oktober. Det oavgjorda resultatet var det som säkrade det allsvenska guldet till IF Elfsborg 1961. Guldsäsongen blev det totalt 11 mål för Lasse. Med det var han tredje bäste målskytt efter Henry Larsson och Wigar Bartholdsson.

Lasse Råberg blev även Elfsborgs första målskytt i Europeiskt cupspel.  Detta genom att göra kvitteringen till 1-1 i 2-3 förlusten borta mot Tasmania Berlin i Intertotocupen 1961.

Efter guldet 1961 kom Lasse Råberg att spela ytterligare två säsonger i gulsvart innan han efter säsongen 1963 varvade ner från elitfotbollen. Totalt blev det 272 serie- och cupmatcher för Lasse i gulsvart. Lasse gjorde på dessa matcher 89 mål.

Råberg gjorde fem landskamper mellan 1952-1961. På dessa blev det fyra mål. Tre av målen kom i 8-1 segern mot Finland i Helsingfors 1952.

Lasse Råberg valdes in i Elfsborgs Hall-of-fame 2015,

 

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg, Hall of Fame. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s