Einar Jonasson

170310 einar jonasson

Elfsborgsmålvakten och den långvarige ledaren Einar Jonasson valdes in i Elfsborgs Hall-of-Fame 2015.

Einar gjorde 182 allsvenska matcher och 4 landskamper under sin spelarkarriär. Debuten i A-laget skedde mot Heimer (från Lidköping) 1924. Allsvensk debut blev det under IFE:s debutsäsong i Allsvenskan 1926/27. Närmare bestämt mot GAIS den 25/8 1926. Därefter kom Einar att vara en av Elfsborgs målvakter ända till säsongen 1938/39. Det kunde blivit ännu fler matcher om Einar tvingats dra ner på sitt fotbollsspelande i mitten av 30-talet pga. reumatiska problem. Det hindrade honom dock inte från att hoppa in i målet även de kommande åren men då mer i form av rollen som reservmålvakt.  En anekdot är att Einar inledde guldsäsongen 1936 som en av målvakterna i truppen och spelade några Allsvenska matcher. När guldet sedan bärgades i juni 1936 var Einar istället en i ledarstaben kring IFE:s A-lag.

De fyra landskamperna spelade Einar mellan 1928 och 1932. Debuten skedde mot Polen i Katowice 1 juli 1928. Förlust för Sverige med 1-2. Övriga landskamper var mot Lettland (4-0, 1928), Estland (1-0, 1928) och Tyskland (3-4, 1932) Samtliga fyra landskamper spelades på bortaplan så Einar fick aldrig vakta landslagsmålet hemma på svensk mark.

I Elfsborg blev Einar efter sin spelarkarriär först lagledare men kom med tiden att inneha flera olika ledarposter i föreningen. Bland annat som ordförande i såväl fotbollssektionen som huvudstyrelsen.

Som lagledare presenterades Einar såhär av Alfabolaget på en samlarbild från tidigt 1950-tal: Lugn, pålitlig ledare som aldrig säger för mycket och som kan ta grabbarna på rätt sätt.

På det nationella planet var Einar Jonasson mellan 1952-1961 en av de fyra representanterna i landslagets uttagningskommitté (UK). Innan landslaget fick en fast förbundskapten 1962 togs landslagstruppen ut av en uttagskommitté bestående av fyra personer. Elfsborg hade under en lång tid haft en av platserna i UK i form av Thure Claesson. När Thure med ålderns rätt drog sig tillbaka i början av 1950-talet så blev det Einar Jonasson som tog över hans plats vilket gav fortsatt gulsvart representation i UK. Bland övriga representanter under Einars tid i UK kan nämnas andra legendariska fotbollsledare som Putte Kock och Eric Persson.

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg, Fotboll, Hall of Fame. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s