Hasse Ohlsson

170305-hasse-olsson

Hans-Christer ”Hasse” Ohlsson är en av de allra största ledarna i IF Elfsborg, kanske den viktigaste det senaste halvseklet. Genom sitt långvariga engagemang som tränare, lagledare, styrelseledamot mm var han en av portalfigurerna i IF Elfsborg under många år.

Hasse sa själv att han föddes in i föreningen. Han hade sex farbröder som spelat fotboll i IFE. Varav Erik Ohlsson ingick i Elfsborgs första guldlag 1936. Hasses pappa var läktarvakt på Ryavallen så dit fick han följa med som barn.

Själv spelade Hasse i Elfsborgs olika ungdomslag upp till junioråldern. Därefter fångades han upp av legendaren Thure Claesson som sa att ”Du ska bli ledare hos oss”. Som Thure ville blev det oftast, så också denna gång. Hasse blev tränare för olika ungdomslag, juniorlag, B-lag och så småningom assisterande tränare för A-laget. Huvudansvaret för A-laget fick han ta över när IFE var på väg mot degradering från Allsvenskan hösten 1987 och tidigare tränaren Sven Andersson fick gå. Det var dock en situation som var omöjlig att reda ut. Elfsborg av 1987 års upplaga är den sämsta vi ställt på benen i högsta serien. Utöver tränaruppdragen var Hasse under många år även lagledare för A-respektive B-lag.

Mellan 1964-2001 hade Hasse alltid ett lagansvar i IF Elfsborg. Antingen som tränare, assisterande tränare eller lagledare. Efter att han slutat sin aktiva tid som tränare och lagledare innehade Hasse även styrelseposter under några år.

I en intervju med Borås Tidning 2004 beskrev han sina år som Elfsborgsledare så här:
Elfsborg blev som en livsstil för. Under många år gick jag varje dag från tryckeriet (Hasse jobbade på Sjuhäradsbydgdens tryckeri) till Ryavallen och gjorde ungefär en halvtidssyssla där. Fast jag har aldrig missat en timme på jobbet.

Vad Hasse Olsson betytt för IF Elfsborg är svårt att sätta ord på. Men som Stig Hagberg skrev i Elfsborgs hundraårsbok: ”Hasse är enligt mitt tycke en garant för att det som är genuint för IF Elfsborg skall leva vidare” Hasses långvariga engagemang gav IFE:s organisation en välbehövlig kontinuitet och trygghet under många år. Hasse var under decennier en av de stöttepelarna IFE byggdes kring.

Jag kände inte Hasse personligen men han är en av de få personer i Elfsborgs Hall-of-fame som jag faktiskt träffat. Och mitt intryck är att ett större engagemang och hjärta för IFE än Hasses får man leta efter.

Hasse Ohlsson varldes in i Elfsborgs Hall-of-Fame 2015.

Hasse Olsson lämnade oss alldeles för tidigt. Han gick bort 2012, endast 66 år gammal.

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s