Sven Zachrisson

Sven ”Zäta” Zachrisson är meritmässigt Elfsborgs främste tränare. Under hans tid vid rodret vann IFE 2 SM-guld, 3 stora silver och 1 brons mellan 1938-1946. Sven återkom sedan som tränare 1959-1960 och ledde då Elfsborg tillbaka till Allsvenskan efter sex år i nästa högsta serien. Sven valdes in i Elfsborgs Hall-of-Fame 2015

Tiden som spelare

170219-sven-z-02Sven Zachrissons gulsvarta engagemang började dock inte med sitt tränarskap. ”Zäta” hade en lång spelarkarriär i gulsvart innan dess. Han debuterade i Elfsborgs förstauppställning 1921. Han kom sedan att representera IFE till fram säsongen 1934/1935. Han var alltså med och spelade upp IFE till Allsvenskan 1926 och var en av nyckelspelarna i det Elfsborgslag som under 20-talet etablerade sig i Allsvenskan. De första tre Allsvenska säsongerna spelade Sven samtliga Allsvenska matcher och kom totalt att göra 149 Allsvenska matcher för ”di Gule” innan han la elitskorna på hyllan.

Hur var då Sven ”Zäta” Zachrisson som spelare? Hans grundposition var centerhalv men nyttjades också ibland som ytterhalv.  Han beskrivs i Svenska fotbollförbundets 100-årsbok som en bollspelande centerhalv. Och Sven spelade enligt legendariske Elfsborgsledaren Carl Larsson fotboll på det sätt som Carl ville fotboll skulle spelas. Carl Larsson var en stor vän av den s.k. Wienerfotbollen och hade mottot: ”Bollen ska göra jobbet”

Lite kuriosa är att Sven Zachrisson var involverad i Elfsborgs debutmatcher både på Idrottsplatsen (nuvarande Ramnavallen) och Ryavallen. I debutmatchen på Idrottsplatsen 1922 blev han en av målskyttarna när Elfsborg förlorade mot IK Wirgo (från Göteborg) med 2-3 i Västsvenska serien (nästa högsta division på den tiden). Det andra målet gjordes av Axel Larsson (för övrigt Elfsborgs första landslagsman). När Ryavallen invigdes 1941 var ”Zäta” tränare för det Elfsborgslag som i invigningsmatchen besegrade Svenska landslaget med 2-1.

Tränarperioderna

Inför hösten 1938 övertalades Sven Zachrisson av Carl Larsson och Thure Claesson att ta över tränarsysslan i IF Elfsborg.  Angående att engagera Zachrisson som tränare sa Carl Larsson ” Sven hade hög ambition och gav aldrig upp. Att han skulle bli en bra tränare och föra Elfsborgsstilen vidare, det såg jag tidigt”. Elfsborgsstilen som Carl Larsson hyllade var inspirerad av den ovan nämnda Wienerfotbollen och den österrikiska fotbollstraditionen. I början av 1930-talet hade Elfsborg under en kort period Österrikaren Johann Skolaut som tränare vilket satte ytterligare prägel på den fotbollsfilosofi som kom att prägla föreningen. Något förenklat förordade Carl Larsson att bollen skulle göra arbetet och spelet skulle präglas av rörlighet och ett snabbt passningsspel. En modell IFE kom att utveckla vidare under Sven Zachrissons ledning. Vilket också gav tydliga resultat som nämnts ovan med gulden 1938/39 och 1939/40 som juvelerna i kakan.

170219-sven-z-01Zachrisson hade ställt höga krav på sig själv som spelare och han gjorde detsamma på sina spelare när han nu var tränare. Han beskrivs ha haft en naturlig pondus i sin ledarroll. Eller som Sven Jonasson uttryckte det: ”Det är ingen som kommer på tanken att maska när Sven leder träningen.”

Sven Zachrisson lämnade tränarsysslan i IFE 1946 men kom tillbaka tretton år senare. Då, 1959, hade Elfsborg i flera år kämpat i toppen av nästa högsta serien utan att lyckas knipa seriesegern och nå Allsvenskt kval. Med Sven vid rodret så blev det 1960 såväl serieseger som seger i det efterföljande kvalet med Allsvenskt avancemang som resultat. I och med återkomsten till Allsvenskan tackad Zachrisson för sig och lämnade över tränarsysslan till Karl-Erik Grahn inför den Allsvenska comebacken 1961.

Annonser
Det här inlägget postades i Allsvenskan, Elfsborg, Hall of Fame, Sven Zachrisson. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sven Zachrisson

  1. Ping: Sven Zachrisson – ingen vän av bakåtpassningar | 1904 – Från Landala till Borås Arena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s