Norrlandsturnén 1931

I dag möter IF Elfsborg Östersunds FK på bortaplan. Senast och såvitt jag vet enda gången Elfsborg spelat en tävlingsmatch i Östersund var mötet med Ope IF i Svenska Cupen på hösten 1981. Det blev en snopen förlust för IFE där Ope vann med matchens enda mål. Ope spelade då i näst högsta serien så även om det var ett debacle för gulsvart så skiljde det enbart en division lagen emellan på den tiden. Detta var såklart inte Elfsborgs första besök i Norrland.

1931 gjorde IF Elfsborg under sommaruppehållet en norrlandsturné med ett antal matcher på programmet. Tidigare hade IFE mött Sandvikens IF i Allsvenskan vilket innebar ett besök i Gästrikland vilket brukar räknas som det sydligaste Norrlandslandskapet men nu styrde de gulsvarta för första gången resan betydligt längre norrut.

Allsvenskan hade avslutats med hemmamatch mot svenska mästarna GAIS den 7 juni. Trots förlust i den matchen klarade Elfsborg nytt allsvenskt kontrakt då övriga resultat gick vår väg i slutomgången. Därefter spelades två vänskapsmatcher hemma i Borås mot Austria Wien (0-2) och Wacker Wien (2-1) innan det blev avresa norröver.

Den 21 juni hade Elfsborg nått fram till Boden där en lokal stadskombination besegrades med 9-0. Knut ”Kinna” Gustafsson hade lekstuga och svarade för fem av matchens mål.  Ingen vila väntade de gulsvarta spelarna utan redan dagen därpå var det match i och mot Malmberget. Ny seger, denna gång med 3-1.

Efter detta så gick resan över gränsen till Norge och ett besök i Narvik där det lokala laget besegrades med 7-1 den 26:e juni. Återigen var ”Kinna” Gustavsson bäste målskytt. Denna gång med tre av målen.

Två dagar senare var IFE tillbaka i Boden för den avslutande matchen på denna norrlandsturné. Det var Bodens Bandyklubb som besegrades med 6-2. ”Kinna” Gustafsson var återigen tremålsskytt.

kinna_gustafsson
Knut ”Kinna” Gustafsson svarade för 12 av Elfsborgs 25 mål på Norrlandsturnén.

”Kinna” gjorde sin första match som center (Sven Jonasson flyttades till vänsterinner) i Allsvenskan under våren 1931. Ett prekärt läge då IFE kämpade för undvika nedflyttning. I första matchen mot Sleipner svarade ”Kinna” för ett hattrick när IFE vann med 4-1. I matchen därpå svarade han för matchens enda mål när Sandviken besegrades i jumbofinal. Två segrar som lade grunden till nytt allsvenskt kontrakt för IF Elfsborg. Det skulle dröja ytterlgiare 23 år innan IFE för första gången åkte ur Allsvenskan.

”Kinna” spelade totalt 47 allsvenska matcher för IFE och gjorde 29 mål på dessa. Ett målsnitt på 0,62 mål per match.

 

Norrlandsfotbollen före 1954
Lag från Gästrikland ingick i den svenska seriepyramiden men i övrigt deltog inte norrlandsdistriktens lag i det svenska seriespelet. Det fanns ett regionalt Norrländskt mästerskap som under 1920-talet avgjordes i cupform för att under 1930-talet övergå till att avgöras i serieform. 1954 flyttade så norrlandsfotbollen slutligen in i det svenska seriesystemet genom att den högsta serien i det Norrländska mästerskapet blev division II Norrland i det svenska seriesystemet.

Bodens BK som vi mötte under Norrlandsturnén var en av de bättre norrlandsklubbarna under denna tid. Mellan åren 1926-1944 vann de det Norrländska mästerskapet 8 gånger. Nu spelar Boden i division 2 men spelade som den minnesgode kanske minns i Superettan 2003-2005.

Spelarna på 1931 års turné var:
4 spelade matcher: Einar Jonasson (mv), Helge Zachrisson, Erik Källström, Sven Zachrisson, Erik Olsson, Knut Gustafsson, Nils Hedihn, Sven Jonasson, Åke Samuelsson.
3 spelade matcher: Knut Bergqvist.
2 spelade matcher:, Åke Hallman.
1 spelad match: Arne Samuelsson, Gunnar Samuelsson, Folke Andersson

Målskyttarna 1931:
12 mål: Knut Gustafsson
4 mål: Nils Hedihn, Sven Jonasson.
3 mål: Åke Samuelsson
1 mål: Sven Zachrisson
Dessutom noterades Bodens Bandyklubb för 1 självmål.

Nytt besök i Norrland 1934
1934 gjorde IFE en ny norrlandsturné då såväl Boden som Malmberget åter besöktes. Då spelades matcher också i Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s