Lennart Samuelsson

Lennart Samuelsson (född 1924) var en av de stora i Elfsborg under en av föreningens tyngsta perioder. Detta under sent 40- och 50-tal där IFE först i flera år kämpade för allsvenskt kontrakt innan degraderingen var ett faktum 1954.

Lennart kom till Elfsborg som junior under 1940-talet. Ursprungligen som 2015-12-03 23.24.59ytter men skolades om till back. Debuten i allsvenskan skedde som 23-åring 1947. Då plockades Lennart upp direkt från föreningens  C-lag till Allsvenskt spel. Debuten skedde 26 oktober 1947 hemma mot Malmö FF (2-2). Hösten 1947 var i övrigt en miserabel höst ur Elfsborgsperspektiv. Höstsäsongen gav en jumboplats med fyra poäng upp till näst sista lag i tabellen. En formidabel vårinsats 1948 däremot innebar att nytt kontrakt trots den usla hösten kunde säkras. ”1948 kommer i IF Elfsborgs historia alltid framstå som ett bragdens år” skrevs i det årets verksamhetsberättelse.  Det var under denna bragdvår som Lennart Samuelsson etablerade sig som en av nyckelspelarna i IF Elfsborg.

På en av de klassiska Alfabilderna (samlarkort som följde med tablettaskar) beskrevs Lennart Samuelsson på följande sätt:
”högerback, debuterade under Elfsborgs svåra tid…. då han genom sin fränhet och ett taktiskt spel gjorde stor lycka. Lämnar yttern ingen ro.”

Snabbhet, energi och kondis i överflöd är andra omdömen om Samuelsson (vilka kan läsas i Elfsborgs hundraårsbok)

Lennart Samuelsson kom att bli kvar i IF Elfsborg till våren 1959. Totalt blev det 224 seriematcher (varav 127 i Allsvenskan) för Lennart under sina tolv år. På de åren blev det 6 mål (varav 3 i Allsvenskan) Samuelsson avslutade karriären i Elfsborg med  ett Boråsderby den 24 maj 1959. Matchen mot Norrby slutade oavgjort 1-1 och satte punkt för en fantastisk spelarkarriär.

Lennart Samuelsson togs vid Elfsborgs hundraårsjubileum ut som en av spelarna i århundradets lag.

Även om Samuelsson mellan 1947 – 1959 enbart representerade IFE hemma i Sverige hanns en kort utflykt till Frankrike och Nice även med. Han spelade några månader som amatör i Frankrike 1950/51 och bidrog till att Nice blev franska mästare. Ett benbrott avbröt dock den sejouren och troligen också ett erbjudande om proffskontrakt. Därefter blev det åter spel i Elfsborg.

rm vm 950

Lennart Samuelsson spelade totalt 36 landskamper under sin karriär. Debuten skedde i 4-1 segern mot Nederländerna i juni 1950. Med endast denna landskamp i bagaget väntade VM-spel i Brasilien för Samuelsson. Han kom att spela samtliga VM-matcher i det landslag som vann brons i Brasilien-VM. Betyget efter VM var ”En av Sveriges jämnaste och bästa”. Två år senare var Lennart även med och vann OS-brons i Helsingfors.

Efter tiden i Elfsborg flyttade Lennart Samuelsson till IFK Luleå där han anställdes som spelande tränare. En framgångsrik period där Luleå nådde Allsvenskt kval både 1959 och 1960. Det sistnämnda året ställdes Luleå bl.a IF Elfsborg i kvalet. Samuelsson nådde aldrig Allsvenskan med Luleå. 1965 ledde han däremot Brage till Allsvenskan.  Borlängelaget besegrade i sitt kval bl.a. Grimsås IF. Lennarts tränarkarriär innehöll i övrigt också uppdrag i Örebro SK och ytterligare en sejour i Brage i början av 1970-talet. Det var också i Borlänge Lennart bosatte sig efter sin aktiva tid inom fotbollen.

Lennart Samuelsson avled 2012.

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg, Fotboll, Hall of Fame, Lennart Samuelsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s