18 oktober 1942 – Cupfinal mot GAIS

Detta var andra upplagan av Svenska Cupen.  I premiären 1941 hade det blivit respass direkt i första omgången efter förlust mot IK Sleipner för ”di gule”. Men i andra upplagan gick det bättre. Elfsborg tog sig hela vägen till final mot GAIS genom följande matchrad:
IFE – IFK Norrköping (A) 3-1
Domsjö IF (III)– IFE  2-5 e.förl. 2-2 e ord tid.
IFE – Billingsfors IK (I) 8-1
IFK Eskilstuna (I) – IFE 1-2

Finalen spelades på nationalstadion Råsunda. Det var GAIS som kom att ta ledningen efter ca en halvtimma. Men Elfsborg replikerade strax efteråt med en kvittering genom ett långskott från Arvid ”Emma” Emanuelsson. Det var dock GAIS som skulle dra längsta strået och vinna med 2-1 efter att Folke Lind nickat in det grönsvarta segermålet med kvarten kvar. Något han efteråt inte mindes mycket av. Lind hade tidigare fått en smäll mot huvudet men kom tillbaka i spel och blev alltså matchvinnare. Efter matchen konstaterades att han drabbats av hjärnskakning.

Det blev alltså förlust med 1-2 för IFE i denna första cupfinal. Något som skulle upprepa sig även i kommande finaler mot Kalmar (81) och AIK (97). Därefter har det som bekant blivit idel finalsegrar för gulsvart: AIK (01), Assyriska (03) och Helsingborg (14).

1942 års final på Råsunda sågs av 10.013 åskådare. Dock uppges inte många Elfsborgare gjort resan upp till Solna. Livet i Sverige präglades av världskriget som pågick i vår omvärld. Och möjligheterna till resor var begränsade. Dessutom var många män inkallade till militärtjänst dessa år.

Hur följdes då cupfinalen hemma i Borås?
Radiolegendaren Sven Jerring direktrefererade finalen och detta återsändes på Ramnavallen där ca 2000 personer samlats för att lyssna på raidioreferat från finalen. Som uppvärmning inför finalen bjöds åskådarna bl.a. på en vänskapsmatch mellan Elfsborgs B-lag och Boråskorpens stadslag.

Finalen på Råsunda dömdes för övrigt av Ivan Eklind. Denna tids mest meriterade domare som bl.a. dömde VM-finalen 1934 mellan Italien – Tjeckoslovakien.

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg, Svenska Cupen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s