Elfsborgs Apina Klubb

I dag har IF Elfsborg enbart fotboll på programmet. Genom åren har dock en mängd olika idrotter passerat revy i föreningens regi. Vissa av dem utövas fortfarande under namnet Elfsborg fast i egna klubbar. Som t.ex. Simklubben Elfsborg.

En av de idrotter som bedrivits i gulsvarta färger är utförsåkning. I början av 1950-talet startades en slalomsektion i föreningen. En av de främsta initiativtagarna var Ingemar Annér. Född i Östersund men som hamnat i Borås som journalist på Borås Nyheter och Borås Tidning. Elfsborg anlade en egen slalombacke i närheten av Elfsborgsstugan. Den första tävlingen i den nya backen vanns såklart av Annér själv.

Dåtidens gulsvarta utförsåkare rönte en del framgångar på lokal götalandsnivå. Vilket bl.a. framgår av utdraget från Värnamo Nyheter på följande länk: Elfsborg segerrikt i vått Hestraslalom

Så småningom så lämnade den alpina skidåkningen huvudföreningen för att driva verksamheten vidare i egen förening: Elfsborgs Alpina Klubb.

En av de skidåkare som började sin karriär i Elfsborgs alpina klubb var trefaldige VM-medaljören Patrik Järbyn. Som nioåring började han sin tävlingsbana i Elfsborg. När Järbyn som 43-åring lade tävlingsverksamheten på hyllan var det efter att ha deltagit i tjugo världscupsäsonger, fem OS och bärgat tre VM-medaljer. Silver i Super-G i Sierra Nevada 1996. Brons i Störtlopp och silver i lagtävlingen i Åre 2007.

Annonser
Det här inlägget postades i Elfsborg, Patrik Järbyn. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s